Omzet detailhandel blijft volgend jaar stabiel

Door: De Telegraaf 5-11-2008

De omzet voor de detailhandel zal volgend jaar ondanks de financiële crisis stabiel blijven op 80 miljard euro. Supermarkten zullen het best presteren en een omzetstijging realiseren. Elektronicawinkels, meubelzaken en de kleding- en schoenenbranche zullen daarentegen moeten inleveren. Dit blijkt uit de verwachtingen van ING voor de Nederlandse detailhandel in 2009. Aangezien de consument niet geneigd is om grote aankopen te doen zullen elektronica- en meubelzaken de omzetcijfers achteruit zien lopen. Zij moeten ook nog eens opboksen tegen het groeiend aantal internetwinkels. Het feit dat de totale omzet in de detailhandel toch niet zal dalen wijt ING vooral aan een verwachte daling van de inflatie door de sterk teruglopende olieprijs. Daarnaast moeten het afschaffen van de ww-premie en het uitstellen van de BTW-verhoging door de overheid een daling in consumentenbestedingen tegenhouden. De verkoop van personenauto`s is in oktober met 0,7% gedaald tot 42.000, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Niettemin zijn er dit jaar tot en met oktober meer auto`s (463.015) verkocht dan in de eerste tien maanden van 2007 (458.425). Dit meldden RAI en Bovag.