Kerstomzet wordt dit jaar nog hoger

Door: De Telegraaf

De detailhandel heeft alle vertrouwen in de consument en denkt een kerstomzet te behalen die 3% hoger is dan vorig jaar. In de dagen voor kerst verwachten winkeliers 50% meer omzet binnen te halen dan in een gemiddelde week. Dit komt neer op circa 2,25 miljard euro per week.

Henk Kok, directeur van Platform Detailhandel Nederland, zegt dat de sinterklaasverkopen dit jaar ook die van 2007 overstegen. Consumenten merken de kredietcrisis nog niet in hun portemonnee en blijven gewoon inkopen doen voor de feestdagen. Bovendien wordt kerst dit jaar direct gevolgd door een weekend waardoor gezinnen extra inslaan, aldus Kok.

De verwachte stijging is dit jaar niet zo spectaculair als die van 15% vorig jaar. Het feit echter dat deze recordstijging nog eens overtroffen gaat worden met enkele procenten is gezien de economische omstandigheden opvallend te noemen. De goede omzetcijfers zijn niet alleen te danken aan de stijgende verkoop van cadeaus, maar ook van supermarktproducten en kerstbomen.