Winkeliers kunnen pinnen maar beter stimuleren

Door: Gemengde Branche

Sommige winkeliers hebben een pinautomaat staan, maar proberen pinnen te ontmoedigen door hiervoor extra kosten te rekenen. Zo willen zij voorkomen dat zij pintransactiekosten moeten betalen over een relatief laag bedrag. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het goedkoper is om klanten te laten pinnen dan met contant geld te laten betalen.

In 86% van de winkels staat een pinautomaat. De Nederlandse consument deed in 2007 4.071 miljoen transacties in de winkel met een gezamenlijke waarde van 80,5 miljard euro. Het gemiddelde pinbedrag was 40,10 euro, het gemiddelde contante bedrag 9,60 euro. Op basis van de interne en externe kosten van het betalingsverkeer in 2006 is berekend dat de kosten per contante transactie 18 cent, en die per pintransactie 20 cent bedragen. Contant betalen is dus voordeliger. De marginale kosten per transactie zijn bij contant betalen echter 21 cent en bij pin 16 cent. Aangezien winkeliers die pinautomaat met zijn vaste lasten toch al in huis hebben, kan er dus maar beter zoveel mogelijk gepind worden.

Een bijkomend nadeel van het contant laten betalen en dus het in huis hebben van veel cash, is dat de ondernemer en zijn medewerkers meer risico lopen overvallen te worden. Niet alleen in de winkel, maar ook op weg naar de bank. Sommige medewerkers kunnen bovendien de verleiding niet weerstaan om een graai uit de kassa te doen.