Stunten met kortingen heeft alleen op korte termijn effect

Stunten met prijzen, kortingen en leuke extraatjes heeft slechts op korte termijn effect, zo meent Ed Peelen, hoogleraar direct marketing/CRM op Nyenrode. Volgens hem zijn dit soort acties eigenlijk alleen een optie voor een bedrijf wanneer de voorraad snel weg moet omdat er liquiditeitsproblemen zijn. Kortingsacties zijn verder een manier om snel traffic naar een zaak te genereren, maar dan moet een bedrijf zich daarbij wel richten op kopers die ook interesse hebben in producten zonder korting.

Bedrijven die een lange termijnvisie nastreven doen er volgens Peelen verstandig aan om zich verre te houden van kortings- en weggeefacties. Volgens hem is creatief ondernemerschap, zoals het verzinnen van slimme acties zonder kortingen, op het moment heel belangrijk om als ondernemer succesvol te zijn. De ondernemer moet zich volgens hem dan ook vooral richten op de problemen van de klant en deze aanpakken en oplossen.