Tuincentra zijn goed voor 53 procent van omzet kamerplanten

Tuincentra zijn in de eerste vier maanden van 2009 goed voor 53% van de omzet van kamerplanten. Dat blijkt uit het Marktbeeld van het Productschap Tuinbouw. Qua volume is het aandeel van tuincentra 46%. Kennelijk worden in tuincentra vooral de dure aankopen gedaan.

Bloemisten zijn goed voor 22% van de omzet, supermarkten voor 11% van de omzet en 18% van het volume. De markt- en straathandel hebben een aandeel van 3%, evenals bouwmarkten en kwekerijen. Binnen de categorie kamerplanten zijn groene kamerplanten goed voor 62% van de omzet via tuincentra. Bloeiende kamerplanten volgen met 31% en gemengde plantenbakjes met 3%. Bloembollen op pot zijn tevens goed voor 3%. Als de bestedingen aan bloemen en kamerplanten worden samengevoegd, blijken kamerplanten een aandeel te hebben van 80% en bloemen van 20%. In april werden in tuincentra relatief veel bloemen verkocht. De verhouding bedroeg 70% versus 30% in het voordeel van bloemen.