Buurtwinkels zijn populair bij consumenten

Over buurtwinkels wordt wel eens gezegd dat het een uitstervende soort is, maar ze blijven populair onder consumenten. Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok | Netpanel. Van de Nederlanders bezoekt driekwart regelmatig een buurtwinkel en van deze groep consumenten haalt 13% het grootste deel van zijn boodschappen bij buurtwinkels.

De belangrijkste redenen voor consumenten om een buurtwinkel te bezoeken zijn de nabijheid, de kwaliteit, het vakmanschap en de goede service. Van de respondenten zegt 40% de buurtwinkel als een leukere manier van shoppen te ervaren. Buurtwinkels worden door 82% van de Nederlanders net zo vaak of vaker bezocht dan drie jaar geleden en driekwart van de bezoekers raadt zijn favoriete buurtwinkel aan bij anderen. Tevens worden sociale waarden toegeschreven aan buurtwinkels, zoals gezelligheid en sociale controle. De stelling dat buurtwinkels de sfeer in de wijk verbeteren, wordt door 62% onderschreven.