Aldi en Lidl minder A-merken dan in het buitenland

De Nederlandse vestigingen van Aldi en Lidl voeren vergeleken met buitenlandse vestigingen veel minder A-merken. In de winkels van Aldi zijn Merci, Haribo en drie grote sigarettenmerken te koop, en in Lidl zijn enkele producten van Nestlé en Haribo verkrijgbaar. In de vestigingen van Aldi en Lidl in België, Duitsland en Groot-Brittannie zijn talloze A-merken te koop.

Frans Fredrix, voormalige directeur van Superunie, stelt dat soft discounters A-merken al voor zo`n lage prijs verkopen, dat hard discounters als Aldi en Lidl om onder die prijs te duiken, de A-merken met verlies moeten verkopen. Jan Willem Grievink, directeur van FoodService Instituut Nederland, raadt A-merkfabrikanten die een plekje willen in Aldi en Lidl aan om een afwijkend verpakkingsformaat te introduceren. Coca-Cola hanteert voor de Duitse Lidl bijvoorbeeld een fles met een inhoud van 1,25 liter. Heineken had 20 jaar geleden succes met een 0,5-literblik bij Aldi, terwijl andere supermarkten alleen het 0,3-literblik verkochten.