Ikea stopt uitbreidingsplannen

De plannen van woongigant Ikea om een vestiging te openen in Zwolle worden op de lange baan geschoven. De economische crisis noopt Ikea zijn strategie te hierzien. Dat meldt Elsevier Retail.

De Ikea-vestiging in Zwolle gaat er wel komen, maar laat langer op zich wachten. De bouw van de vestiging zal niet, zoals eerder werd verwacht, eind 2010 beginnen. Volgens vastgoedmanager Chris Kleijweg van Ikea Nederland is Ikea, net als veel andere bedrijven, `in verwarring. Je kunt het visieloos noemen, maar soms is het verstandig even een pas op de plaats te maken.`

Vorige week nog maakte Ikea Internationaal bekend dat de crisis ook de Zweedse reus niet ongemoeid laat. Hoewel Ikea in het boekjaar 2008/2009 nog een recordomzet kon schrijven, groeiden de inkomsten, ondanks de opening van vijftien nieuwe winkels, nauwelijks. `Geld kun je maar één keer uitgeven. Onze prioriteit is momenteel het aanpassen en vergroten van onze oudere vestigingen als Duiven en Eindhoven. Je kunt het pappen en nathouden noemen, maar het is de komende tijd verstandig om eerst eens rustig te overzien hoe het gaat. Zoiets als onze regering en de meeste huishoudens doen. Op Zwolle zit geen tijdsdruk. Druk zit er wel op de verbouwingen van de oude vestigingen. Ook dat zijn forse investeringen.` Het is nog niet bekend wanneer de bouw in Zwolle wél gaat beginnen.