Nederlander koopt minder in winkels

De Nederlandse consument heeft in augustus opnieuw veel minder uitgegeven in de winkel dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet in de detailhandel was in augustus 7,7% lager dan een jaar geleden. De prijzen daalden met 0,7%, wat betekent dat er voor het volume een min overblijft van 7,1%. `Deze nieuwe cijfers zien er niet écht leuk uit`, zegt Aline Schuiling van Fortis Bank Nederland. `Je krijgt het gevoel dat de detailhandelsverkopen onveranderd verder krimpen.` Ze voorziet voor de laatste maanden van het jaar slechts een marginale verbetering.

De klap komt het hardst aan bij de non-foodwinkels, waar de omzet daalde met 12%. In het bijzonder werden de bovenkledingwinkels (-15,5%), textielsupermarkten (-15,5%) en de consumentenelektronicabranche (-15,4%) flink geraakt. Volgens Schuiling houden mensen de hand op de knip omdat ze bang zijn voor een krimpende werkgelegenheid.