Groei verkoop op internet zorgt voor leegstand

De vraag maar winkelruimte in Nederland neemt de komende jaren met zeven tot negen procent af. Dit komt vooral doordat steeds meer consumenten winkelen via het web. Dat meldt RetailNews op basis van onderzoek van bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle.

`De effecten zijn in de komende vijf jaar vooral zichtbaar in de aanloopstraten van centrale winkelgebieden en de kernwinkelgebieden van kleine en middelgrote steden`, volgens director retail van Jones Lang LaSalle Richard Dallinga.

Dallinga ziet vooral winkelbranches als muziek, boeken en reizen uit de A1-winkelgebieden en aanloopstraten verdwijnen. `A1-winkelgebieden zullen nog sterker gedomineerd worden door modewinkels. Voor kleine retailers is internetverkopen een goede aanvulling op de eigen winkel. Grote retailers zullen door verschuivende bestedingen kritisch kijken naar de omzet per vierkante meter winkelvloeroppervlak.`