Hema verkoopt ook straks alleen nog eerlijke chocolade

Na Lidl en Jamin is ook bij winkelketen Hema de kogel door de kerk: vanaf 2012 moet er alleen nog fairtrade chocolade in de schappen liggen. De discussie over eerlijke chocolade speelt op nu er voor sinterklaas weer veel foute chocoladeletters in de winkel liggen.

Hema hoopt voor de kerst een geschikte partner gevonden te hebben, en in 2012 moeten alle letters duurzaam zijn. Uit onderzoek van Oxfam Novib bleek vorige maand dat 85% van de in Nederland verkochte chocoladeletters niet fairtrade is. De cacao voor dit snoepgoed wordt niet op duurzame wijze verbouwd en de boeren krijgen geen eerlijke vergoeding voor hun arbeid. `We waren al langer van plan om over te gaan op duurzame chocola`, aldus een woordvoerder van Hema. `Maar omdat we van alle 183 verschillende varianten de smaak en kwaliteit willen waarborgen, duurt het even voordat het rond is.`