Eigenaren winkelpanden zetten winkelier vaker op straat

Verhuurders van winkelpanden dwingen hun huurders steeds vaker om te verkassen. Ook als er sprake is van huurcontracten die al decennia lopen, eisen de eigenaren de winkelpanden op voor eigen gebruik.

Dat melden brancheverenigingen in de detailhandel. `De kleine ondernemer moet vervolgens zelf maar uitzoeken waar hij zijn winkel weer kan vestigen, als hij dat financieel nog rond krijgt`, aldus voorzitter Jan Meerman van branchevereniging voor woon- en kledingwinkels CBW-Mitex. Hij ziet het aantal uitzettingen hand over hand toenemen. `Tien jaar geleden hadden we misschien één geval van uitzetting vanwege `dringend eigen gebruik`, nu al tientallen gevallen per jaar. Het is een gat in de wet. Zeker als je ziet dat verhuurders de wet eigenlijk misbruiken om de verhuurder eruit te krijgen, te verbouwen en dan veel meer huur te vragen.`