Nederlanders brengen minder vrije tijd buitenshuis door

Nederlanders ondernemen steeds minder vrijetijdsactiviteiten buiten de deur. Vorig jaar werden bijna 3,57 miljard vrijetijdsactiviteiten buitenshuis ondernomen. Dat waren er 12% minder in vergelijking tot 2006. In bijvoorbeeld de provincie Noord-Brabant daalde het aantal vrijetijdsactiviteiten in genoemde periode fors, met zo`n 10% naar 524 miljoen activiteiten in 2008. Dit meldt NBTC-Nipo Research in het ContinueVrijeTijdsOnderzoek.

De onderzoekers noemen verschillende oorzaken voor de daling van het aantal vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. Zo heeft de economische crisis tot gevolg dat mensen minder besteden aan kapitaalintensieve activiteiten, zoals funshoppen. Ook is er een verschuiving zichtbaar van vrijetijdsactiviteiten buitenshuis naar binnenshuis. Zo besteden Nederlanders steeds meer tijd aan tv-kijken, lezen, internetten en gamen. Daardoor blijft er minder tijd over om activiteiten buiten de deur te ondernemen.