Slijterij koopt bier in bij stuntende supermarkt

Het lijkt steeds vaker voor te komen dat slijterijen bier inkopen bij stuntende supermarkten. Zodra een supermarkt met een superaanbieding komt, wordt discreet een vrachtwagen voorgereden om honderden kratten te laden. Brouwerijen zijn uiteraard niet te spreken over deze praktijk.

Het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) maakt al jarenlang melding van dalende verbruikcijfers van bier. Vreemd genoeg melden marktonderzoekers GfK, Nielsen en anderen dat het volume van bierverkopen juist toeneemt. Wellicht worden de cijfers verstoord, doordat de stuntende supermarkten fungeren als biergrossier voor slijters. Ook steeds meer horecabedrijven, cateringbedrijven en kantines kopen bier gelijk goedkoop in bij supermarkten in plaats van bij de brouwerij. Dat leidt tot dubbeltellingen bij de cijferinstituten.