Straks niet meer in de winkel betalen met contact geld

`Binnen vijf jaar is contant geld uit de winkels verdwenen. Bijna overal wordt dan betaald met pin of mobiele telefoon.` Althans, dat meldde het Algemeen Dagblad gisteren op basis van uitlatingen van de Consumentenbond. Een interessante voorspelling. Het is niet voor het eerst dat een spoedig einde van cash geld wordt voorspeld. En het zal vast ook niet voor het laatst zijn. Het verdwijnen van contant geld uit de winkel in deze tijd lijkt logisch, maar is tegelijkertijd ook wel een beetje kort door de bocht.

`Cash geld gaat in de ban.` Dat waren de letterlijke woorden van woordvoerster Barbara den Uyl van de Consumentenbond. En toegegeven, we zien in retailland inderdaad wat ontwikkelingen die wijzen op een geleidelijke uitbanning van contant geld. De foodformule voor `écht eten` Marqt was een paar jaar geleden de eerste serieuze speler die contant geld in de ban deed. In de Marqt-winkels kun je alleen met `plastic` betalen. Veel navolging kreeg de retailer tot dusverre nog niet, tot gisteren. Toen maakte telecombedrijf Telfort bekend als eerste landelijke keten het cash geld te bannen uit de winkels. Vanaf april kan in de 35 Telfort-vestigingen alleen nog worden gepind, na een succesvolle pilot in drie vestigingen.

De redenen die Telfort aandraagt snijden zeker hout. Pinnen is `veiliger en gemakkelijker` vindt Telfort. En in grote lijnen klopt dat ook wel. Cash geld in de winkel kan werken als lokkertje voor potentiële overvallers, dus het verwijderen ervan elimineert de belangrijkste reden voor de overval. Veiliger voor klant en personeel, derhalve.