Selexyz zit in spagaat tussen kosten en ambitie

Boekhandelketen Selexyz moet ambachtelijkheid zien te verenigen met schaalgrootte. Zo heeft de keten enerzijds de ambitie om de grootste en mooiste winkels te hebben, maar moet het anderzijds daarvoor consessies doen op het gebied van personeel en voorraad. Een ongemakkelijke spagaat.

Selexyz heeft inmiddels een lange weg van reorganisaties en herstructurering afgelegd waarin verregaande centralisatie het Leitmotiv was. Van de bonte verzameling van historische boekhandels met een ruim assortiment die onder de vlag van Selexyz voer, is weinig meer over. Selexyz heeft de studieboekhandel verkocht en de zakelijke divisie gescheiden van de algemene boekhandels. Selexyz is nu een algemene boekhandel met vijftien grote publiekswinkels plus twee filialen in ziekenhuizen. En dat terwijl in het licht van de toenemende digitalisering van het boekenvak, een boekhandel zich alleen nog maar kan onderscheiden door van het winkelbezoek een belevenis te maken.