Verkoop in mode en schoenen daalt

De omzet in de mode- en schoenenbranche is in 2009 gedaald. Dat blijkt uit de CBW-MITEX Mode- en Schoenmonitor. De oorzaak is de oplopende werkloosheid en onzekerheid over de duur van de recessie. Hierdoor hield de consument de hand op de knip.

De omzetdaling in de twee branches verschilden wel. De omzet in de modebranche nam af met 3,0% terwijl de schoenenbranche de omzet zag dalen met 4,4%. De beste maanden voor de twee sectoren waren januari en juli. Dit zijn de traditionele uitverkoopmaanden. De consument ging in 2009 dus vooral voor de uitverkoop. De februari, maart, augustus en september bleef de omzet juist achter. Dit zijn meestal de maanden waarin de ondernemers in de branches hun rendement binnen halen. In 2009 ging de consument pas echt geld besteden in de maanden april en oktober.