Wassen op lage temperatuur maakt was alleen optisch schoon

Wassen op lage temperaturen maakt wasgoed alleen schoon in optisch opzicht. In werkelijkheid bevatten de kleren talloze ziektekiemen en bacteriën. Een voorlichter van Procter & Gamble erkent dat het pathogeenvrij maken van textiel bij de ontwikkeling van wasmiddelen geen prioriteit geniet.

Wasmiddelen worden getest op wasprestaties, oftewel het verwijderen van vlekken en vuil en het behoud van kleuren en witheid. Om hygiënisch en microbiologisch schoon wasgoed te krijgen moet de kleding op hoge temperaturen, met veel spoelwater en bleekmiddel worden gewassen. Jan Dirk van Elsas, hoogleraar microbiële ecologie, verklaart dat veel ziekteverwekkers pas doodgaan bij temperaturen van minstens 45 graden Celsius. Enkele soorten overleven ook 80 graden. Oud-hoogleraar consumententechnologie Paul Terpstra voerde in 2003 enkele proeven uit. Het bleek dat een sok na een wasbeurt op 60 graden 100 keer minder micro-organismen bevatte. Na een wasbeurt op 40 graden trad slechts een tienvoudige afname op.