Spar breidt verder uit

De internationaal opererende Spar-formule kan weer een nieuw land aan haar marktgebied toevoegen; nog dit jaar zal Spar in Vietnam worden gelanceerd. De lokale groothandelsorganisatie Phui Thai Group heeft plannen voor de opening van 26 vestigingen, zo meldt Distrifood.

Het gaat daarbij om de opening van zowel supermarkten als van grotere winkels. Met de penetratie van Vietnam is Spar straks actief in liefst vierendertig landen. Afgelopen jaar doorbrak de formule de grens van zes miljoen vierkante meter aan verkoopruimte. Spar is een van origine Nederlandse formule, die via franchise is uitgegroeid tot een internationaal wijdvertakte supermarktketen.

In 2009 is de omzet met 5,5 procent gestegen naar circa 28,5 miljard euro. De meeste groei komt op het conto van de hypermarktformule van Spar, die wereldwijd 274 vestigingen telt. Vooral in Zuid-Afrika, Oostenrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk groeit Spar snel. Ook in Nederland heeft Spar groeiplannen met buurt- en dorpssupers.