Concurrentie tussen supermarkten speelt op meerdere niveaus

De concurrentie tussen supermarkten speelt zich af op meerdere niveaus. Behalve aan de kant van de consument is er ook concurrentie op inkoopniveau. Zo heeft Bijeen, de nieuwe inkoopcombinatie voor de supermarkten van Jumbo en C1000, geprobeerd personeel bij de concurrentie los te weken. Niet alleen bij andere inkooporganisaties maar ook bij fabrikanten en andere supermarkten is dit gelukt.

Bijeen is er in geslaagd onder meer ervaren mensen van fabrikanten en van A.S. Watson, Sligro en Albert Heijn aan te trekken binnen de eigen organisatie. Dit liet niet iedere partij over zijn kant gaan. Zo vocht Sligro de overstap van een inkoper aan bij de rechter. Sligro verloor de zaak echter. Het doel van het concurreren op diverse niveaus bij Bijeen is om meer marktaandeel te vergaren. De nieuwe inkoopcombinatie heeft nu een aandeel van 23,1%.