Promoties in supermarkten hebben minder effect

Promoties in supermarkten hebben steeds minder effect. Dit tonen cijfers van onderzoeksbureau GfK aan. Waar consumenten in het nabije verleden nog bereid waren om te rijden voor een actie van een supermarkt, is dit nu veel minder. Gemiddeld gingen klanten in de eerste helft van dit jaar naar 4,62 verschillende supermarkten.

Dit ligt net iets onder het niveau van 2009. Dat het effect van promoties wegebt komt vooral omdat supermarkten weinig creativiteit gebruiken in hun actiebeleid. Het zijn immers vaak dezelfde producten als wasmiddelen, luiers, koffie, bier en zoutjes die in de aanbieding worden gegooid. Zo is van de totale wasmiddelenomzet bijna 45% via acties verkocht, terwijl dit percentage bij luiers op 30% staat en bij bier eveneens op 30%. Volgens onderzoeksdirecteur Joop Holla van GfK treedt er dan ook gewenning op bij de consument.