Webwinkels zijn goedkoper dan taxfree shops

Webwinkels zijn goedkoper dan de taxfree shops rondom luchthavens. Dat is de conclusie van prijsvergelijker Kelkoo. Aankopen op internet zijn gemiddeld 6% goedkoper dan de winkels op luchthavens. Wel zijn de taxfree shops 6% goedkoper dan reguliere winkelstraten.

De taxfree winkels zijn dus, ondanks hun naam, niet werkelijk btw-vrij. In dat geval zou het prijsverschil in Nederland 19% moeten bedragen. De winkels moeten hoge concessiekosten betalen aan vliegvelden, en daardoor is het onmogelijk om zulke grote kortingen te geven. Vorig jaar gaven consumenten 2,8 miljard euro uit op Europese luchthavens. Daarmee bespaarden ze 185 miljoen euro. Kelkoo concludeert dat de consumenten zich eveneens voor dat bedrag te kort deden, want ze hadden de goederen ook via internet kunnen aanschaffen.

De taxfree shops op Schiphol zijn 7,5% duurder dan webwinkels. Geurtjes en zalfjes zijn op Schiphol gemiddeld goedkoper dan op andere vliegvelden. Drank en sigaretten kunnen consumenten beter niet aanschaffen op Britse airports. Franse vliegvelden zijn het voordeligst en London Heathrow is het minst attractief qua prijzen.