Aantal zondagopeningen van winkels zal op korte termijn dalen

Het aantal zondagopeningen van winkels zal volgend jaar afnemen. De Eerste Kamer behandelt momenteel een voorstel om de zondagopeningen in te krimpen. Volgens advocaat Raoul Meester zal de kamer het voorstel aannemen.

Het is mogelijk dat het nieuwe kabinet de wetgeving tracht terug te draaien. Dat kost uiteraard tijd. De huidige wetgeving staat ondernemers toe om hun winkel op zondag te openen, als er autonoom toerisme aanwezig is in de gemeente. De ondernemers hebben een verordening van hun gemeente nodig. Het wetsvoorstel heeft het over `substantieel toerisme`. Daardoor wordt het voor tegenstanders van ed zondagopeningen makkelijker om protest aan te tekenen. Demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken denkt dat de huidige 6.000 zondagopeningen met 700 zal dalen.