Buurtsuper bij winters weer populair

De markt en versspeciaalzaken krijgen door de sneeuw 10 tot 20% minder bezoekers. De klant gaat bij winters weer liever strategisch winkelen, zegt Joop Holla van marktonderzoeksbureau GfK.

`De consument kiest door winterse omstandigheden voor one stop shopping, alles in één keer halen. Hij gaat naar de dichtstbijzijnde supermarkt in plaats van naar de verszaak of de markt.` In de branche noemen ze het verschijnsel dat buurtsupers bij slecht weer meer klanten trekken `Sparweer`, zegt onderzoeker Marcel van Aalst van de EFMI Business School. `Shoppers passen hun winkelgedrag tijdelijk aan, vooral ouderen.` Spar-winkelier Henk Steur in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt bevestigt dat hij voordeel heeft van extreem heet of koud weer. De extra omzet houdt al dagenlang aan. `Ja, want de stoepen zijn hier nog steeds niet geveegd. Het kan mij niet hard genoeg sneeuwen.`