Verkoop van cd`s is sinds 2005 stabiel

an 1999 tot 2005 is de verkoop van cd`s dramatisch gedaald, maar in de afgelopen vijf jaar is de afzet gestabiliseerd. In 1999 werden er 34 miljoen stuks verkocht en in 2009 kwam de afzet uit op 17 miljoen. Van de verkochte albums is 95% een cd. In de afgelopen elf jaar heeft 27,8% van de muziekwinkels zijn deuren gesloten. Legale downloads hebben in Nederland een marktaandeel van 9%, terwijl wereldwijd het aandeel 27% is.

Dick van Dijk, eigenaar van zes vestigingen van Plato, tracht op alle manieren om de band tussen muziekwinkel en klanten te verstevigen. Een cd wordt een hebbeding en is makkelijker te verkopen als er extra`s bij zitten zoals een fotoboek of dvd. Plato gaat allianties aan met festivals als Lowlands en Noorderslag. Fame in Amsterdam organiseert regelmatig speciale avonden voor pashouders.