Hunkemöller bindt klanten via social media

Lingerieketen Hunkemöller probeert klanten te binden via social media. Al een paar jaar geleden werkte Ingrid Dijkstra een social-mediastrategie voor het bedrijf uit. Dijkstra is bij Hunkemöller verantwoordelijk voor de online marketing. Onder meer via Hyves is de keten actief, aangezien daar veel fans zitten van Hunkemöller.

Die fans werden bekend toen zij bij `Mijn merken` spontaan Hunkemöller invulden. Met die mensen wilde Hunkemöller graag wat doen. In overleg met Hyves werd besloten een Branded Hyve in te richten. Die pagina is helemaal ingericht in de look en feel van Hunkemöller. Hunkemöller investeerde in totaal 10.000 euro voor de Hyves-pagina, maar kreeg daar veel voor terug. Te denken valt aan doorklikbare banners, een analysetool die helpt om inzicht te krijgen in het soort bezoeker en een bannertegoed voor het targetten.