Betaald parkeren kost winkels omzet

Betaald parkeren kost winkeliers wel degelijk omzet. Dat toont het onderzoek `Trends Binnenstad 2009` van Detailhandel Nederland aan. Volgens dit onderzoek mijden twee op de drie consumenten winkelgebieden waar parkeerproblemen zijn. 30% van de consumenten zoekt bovendien naar een gratis parkeerplaats buiten een winkelgebied.

Volgens Jelger Zee van de branchevereniging Detailhandel Nederland kan daarmee gesteld worden dat parkeerbeleid van invloed is op het winkelgedrag van de consument. Dat betekent niet dat Zee per definitie tegen betaald parkeren is. Betaald parkeren kan een meerwaarde vervullen als het ingezet wordt ter ondersteuning van de leefbaarheid van de binnenstad. In de meeste gevallen zien gemeenten betaald parkeren echter als een extra inkomstenbron. Zodra gemeenten een begrotingstekort hebben, gooien ze de parkeertarieven omhoog.