Cashloze supermarkt is nog ver weg

Het ziet er niet naar uit dat supermarkten binnen afzienbare tijd cashloos gaan opereren. Bijna 25% van de klanten zou namelijk van winkel wisselen wanneer uitsluitend nog met de pinpas betaald kon worden, zo blijkt uit een studie van accountantskantoor Deloitte onder 2600 consumenten.

Supermarkten proberen al geruime tijd om contant geld uit hun filialen te verbannen, onder meer uit veiligheidsoverwegingen. Vandaar campagnes als `klein bedrag, pinnen mag`, een campagne die overigens helemaal niet is aangeslagen – nog altijd betaalt slechts 67% van de klanten met een pasje, nauwelijks meer dan voor de campagne gelanceerd werd. Volgens Paul Op Heij van Deloitte ziet het er dan ook niet naar uit dat supermarkten hun klanten zullen gaan dwingen met het pasje te betalen. Wel voorspelt hij dat supers het verder zullen stimuleren door bijvoorbeeld gebruikers van pasjes te belonen met een snellere transactie.