Omzet detailhandel stijgt door hogere prijzen

De Nederlandse detailhandel heeft in januari 0,8 procent meer omzet gerealiseerd. De prijzen waren 2,6 procent hoger, terwijl het volume 1,7 procent kromp. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De omzetplus werd echter gerealiseerd door een gunstiger samenstelling van de koopdagen dan in 2011. Na correctie hiervoor resteerde in januari 2012 voor de detailhandel een omzetdaling van bijna één procent en een volumekrimp van ruim drie procent, aldus het CBS.

De omzet van foodwinkels groeide bijna drie procent. Dat is bijna volledig toe te schrijven aan hogere prijzen, becijfert het statistiekenbureau. Het volume nam minimaal toe. De supermarkten behaalden ruimdrie procent meer omzet, de speciaalzaken leverden omzet in.