Winkels investeren in veilige omgeving

Ondernemers steken steeds vaker geld in de veiligheid en voorzieningen van winkelgebieden. Het totaal aantal bedrijfsgebieden waar ondernemers investeren is een jaar tijd ruim verdubbeld. Het aantal groeide dit jaar tot 108, ten opzichte van ruim veertig in 2011. Tweederde hiervan betreft winkelgebieden. Dit blijkt uit een voortgangsreportage van het ministerie van Economische Zaken.

De zogenaamde ‘bedrijfsinvesteringsgebieden’ zijn het directe gevolg van de Experimentwet Bedrijveninvesteringszones (BIZ), een testmaatregel waarmee in 2009 werd gestart. Ondernemers investeren onder meer in groenvoorziening, bewegwijzering, verlichting en veiligheid. Als er voldoende draagvlak voor het initiatief bestaat, stelt de gemeente een gebiedsgerichte heffing in die geldt voor alle ondernemers in het gebied. De ondernemersvereniging bepaalt vervolgens zelf waar het geld aan besteed wordt.