Buitenlandse winkelketens in rij voor Amsterdam

Internationale retailers willen zich graag vestigen in Amsterdam, maar de hoofdstad heeft een gebrek aan grote winkelruimtes. Dat meldt Het Parool in zijn zaterdageditie.

Retailgrootheden zoals Apple en Starbucks hebben nog een geschikte grote winkelruimte kunnen vinden in onze hoofdstad, maar winkelbedrijven als het Ierse Primark en het Amerikaanse Forever 21 lijken er tevergeefs op zoek naar een onderkomen voor een flagshipstore. “Vooral buitenlandse retailers willen het liefst op een groot oppervlak een complete merkbeleving neerzetten”, legt Peter Nieland van onderzoeksbureau Locatus de behoefte naar veel vierkante meters uit.

De vraag naar grote winkelpanden in de Amsterdamse binnenstad is veel groter dan het aanbod, bevestigt Nanne Nanninga, directeur van adviesbureau CBRE. Steden als Den Haag en Rotterdam hebben het wat dat betreft beter voor elkaar, signaleert de directeur. “Zij zijn eerder gestart met stadsvernieuwing en hebben daardoor in grotere mate beschikking over ruime panden in de binnenstad. Amsterdam heeft te maken met een historische binnenstad waar de ruimtes relatief klein zijn.”