Winkeliers eisen zwarte lijst helers

Winkeliers willen dat er een zwarte lijst van helers komt en dat zij een handelsverbod opgelegd krijgen. Detailhandel Nederland vindt dat bedrijven als Marktplaats.nl hier verplicht aan moeten meewerken. Dat geeft de winkeliersorganisatie vandaag aan bij de presentatie van de jaarlijkse ABC Winkelcriminaliteit.

Jaarlijks wordt er voor 1,4 miljard euro aan artikelen gestolen uit winkels. “Criminelen maken massaal gebruik van veilingsites of zwarte markten om hun gestolen goederen te verkopen”, vertelt Sander van Golberdinge, adjunct-directeur winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland. “Of zij gebruiken ‘vliegende winkels’, waarbij ze voor korte tijd een zaaltje huren om daar gestolen waren te verkopen.”

Detailhandel Nederland wil dat zwarte markten en veilingsites verplicht moeten worden om toezicht te houden op ‘louche handelspraktijken’. Professionele handelen moeten zich legitimeren en wie zich schuldig maakt aan heling moet op een zwarte lijst komen te staan. “Zo kunnen die geregistreerde handelaren gemakkelijk worden geweerd van handelsplaatsen”, meent Van Golberdinge.