‘Fysieke winkelstraat verdwijnt niet’

De vrees voor lege winkelstraten is nergens op gebaseerd en zorgt voor stilstand op de retailmarkt. Dat meldt Gerard Zandbergen van onderzoeksbureau Locatus in reactie op hoogleraar Cor Molenaar, die voorspelde dat een derde van alle winkels binnen vijf jaar verdwijnt.

Volgens Locatus zijn deze uitspraken niet onderbouwd en is de winkelleegstand het afgelopen jaar zelfs stabiel gebleven. “’De gevolgen van deze ‘voorspelling’ zijn zeer schadelijk. Iedereen wordt in mijn ogen op het verkeerde been gezet en niemand durft meer te bewegen”, aldus Zandbergen in vakmedium Vastgoedmarkt.

De retailmarkt is volgens Zandbergen veel dynamischer dan gedacht. Door de crisis en de opkomst van e-commerce groeit de leegstand niet, maar dalen juist de huren. Dat trekt dienstverleners aan als goudopkopers, massagesalons en nagelstudio’s. Onder winkeliers die producten verkopen is daarom nog altijd sprake van een stijgend gemiddeld vloeroppervlak.

Wel laat het aantal winkeliers in Nederland een forse daling zien. Sinds 2003 verdwijnen er per jaar zo’n zeshonderd winkeliers, aldus Zandbergen. “Er is echter geen enkele versnelling van de geschetste daling waarneembaar. Wil de voorspelling van Molenaar uitkomen, dan moet het aantal stoppers met meer dan factor tien stijgen.”