Helft winkeliers in financiële nood

Duizenden winkeliers hangt een faillissement boven het hoofd. Volgens voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland verkeert bijna de helft van de Nederlandse winkels in financiële problemen, door de economische crisis en jarenlange lastenverzwaringen. Gebeurt er niets, dan leggen duizenden bedrijven het loodje, stelt Biesheuvel.

“In het Kunduz-akkoord gaan de lasten opnieuw met negen miljard euro omhoog. Daar ben ik helemaal klaar mee”, aldus Biesheuvel. De invoering van de forensentaks dreigt duizenden bedrijven over het randje te duwen, vreest de voorzitter. Ook de banken zijn volgens hem een probleem, want die verstrekken nog nauwelijks kredieten aan ondernemers.

Ondernemers die willen stoppen staan voor het probleem dat ze hun bedrijf of bedrijfspand bijna niet kwijt kunnen. Biesheuvel signaleert dat er weinig vraag is naar bedrijven. “En als er een koper is, krijgt die vaak zijn financiering niet rond.”

Gemeenten moeten soepeler worden, bepleit Biesheuvel. “Als een winkel niet meer loopt, kan er misschien horeca in komen. Maar dan moet hiervoor wel de bestemming worden gewijzigd. Wij willen dat gemeenten daar aan meewerken. Dan kan de ondernemer zijn pand toch verkopen.”