Consument bezuinigt door btw-verhoging

Bijna de helft van de Nederlandse consumenten gaat bezuinigen als reactie op de btw-verhoging van negentien naar 21 procent per 1 oktober. Vooral vrouwen, dertigers en veertigers en mensen met een modaal of lager inkomen zeggen minder geld uit te gaan geven.

Volgens onderzoeksbureau GfK verwacht 94 procent van de Nederlanders dat ondernemers de rekening van de btw-verhoging zullen doorschuiven naar de consument. Daarom wordt vooral op kleding, woonaccessoires en electronica bezuinigd.

Gino Thuij van GfK verwacht dat vooral de modemarkt last krijgt van deze bezuinigingen. “Het is een duidelijk signaal dat zoveel mensen bij een stijging van slechts twee procent al flink gaan bezuinigen. Mensen hebben al het gevoel dat alles steeds duurder wordt en moeten in deze tijd wel besparen om rond te komen.”