Btw-verhoging stuwt inflatie

De Nederlandse inflatie is in oktober met 2,9 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar terug. De verhoging van het algemene btw-tarief had een stuwend effect op het inflatiecijfer, concludeert het CBS donderdag. Dat tarief werd in oktober opgetrokken van negentien naar 21 procent.

De prijzen van onder meer aardgas, benzine en telefoon- en internetdiensten gingen omhoog. Aardgas en stroom werden respectievelijk 6,2 procent en 4,5 procent duurder, vergeleken met een jaar eerder. Autobrandstoffen werden liefst 10,8 procent duurder.

Niet alle bedrijven rekenden de hogere btw door aan consumenten. Ruim 42 procent van de bestedingen die huishoudens doen, valt onder het btw-tarief van 21 procent, aldus het CBS.
Naast de btw, droegen ook hogere voedselprijzen bij aan de inflatie. Door slechtere oogsten zijn de prijzen van aardappelen, groenten en fruit hoger dan vorig jaar.