Uitgaven huishoudens stabiel

Nederlandse huishoudens besteedden in september evenveel aan goederen en diensten als in dezelfde maand in 2011. Het is voor het eerst sinds dertien maanden dat er geen sprake is van krimp. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Aan duurzame goederen gaven huishoudens in september 0,8 procent meer uit. Dit is de eerst toename in ruim een jaar. Ze gaven vooral geld uit aan kleding, schoenen en apparatuur. Mogelijk deden consumenten grotere aankopen in september omdat op 1 oktober de btw-verhoging van negentien naar 21 procent werd ingevoerd. Aan woninginrichting en auto’s werd ook in september fors minder besteed dan een jaar eerder.

Aan voedings- en genotmiddelen gaven de huishoudens 1,7 procent meer uit. De bestedingen aan diensten lagen daarentegen 0,3 procent lager. Aan overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen, werd 2,2 procent minder besteed.