‘300 speelgoedwinkels over de kop’

Zo’n driehonderd speelgoedzaken moeten de komende jaren de deuren sluiten. Dat verwacht Frank Quix, retailkenner verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. De winkeliers worden het slachtoffer van de teruglopende omzetten waar de speelgoedsector al enkele jaren mee te maken heeft.

“In vier jaar tijd is een kwart van de omzet van speelgoedwinkels verdampt: van één miljard euro in 2008 tot pakweg 770 miljoen in 2012. En dat terwijl het aantal winkels niet evenredig is afgenomen. Dat kan natuurlijk niet goed gaan”, zegt hij tegen NOS.

De teruglopende omzetten in de speelgoedbranche worden volgens hem veroorzaakt door de economische malaise en concurrentie van het groeiend aantal webshops die online speelgoed aanbieden. Ook hebben de winkels last van Kruidvat, Action, Bruna en GAMMA die steeds vaker branchevreemde producten zoals speelgoed verkopen, om klanten de winkels in te krijgen. Bovendien wordt er meer tweedehands-speelgoed verkocht, via Marktplaats bijvoorbeeld.