Omzet webwinkels 2012: net geen tien miljard

Nederlandse webwinkels zetten, naar verwachting van ABN AMRO, dit jaar net niet voor tien miljard euro om. Analisten van de bank signaleren ook toenemende concurrentie van buitenlandse e-tailers.

Net als de fysieke retail heeft ook de digitale retail te kampen van afnemende groei. Van daling is vooralsnog geen sprake, maar de symbolische grens van tien miljard euro brancheomzet zal in 2012 niet worden gerealiseerd, aldus een beschouwing van de retailsector door ABN AMRO.

‘Grote buitenlandse internetwinkels, maar ook merkfabrikanten bieden in toenemende mate hun producten aan via internet.’ Die partijen vormen niet enkel voor de fysieke retail wezenlijke concurrenten in een toch al krappe markt. Ook webshop krijgen te kampen van concurrentie van over de grens en van hun eigen leveranciers. Dat versterkt vermoedelijk de trend dat grote webshops groter worden en de kleinere het lastig krijgen.