‘Nieuwe winkelier 39 procent overlevingskans’

Slechts 39 procent van de winkelbedrijven bestaat vijf jaar na de start nog. De overlevingskans van beginnende retailers neemt per jaar af, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. De retailsector scoort het laagst van alle branches. Over alle vakgebieden bestaat vijf jaar na de start gemiddeld nog 54 procent van de ondernemingen. In de horeca is dit veertig procent.

Eerder berichtte de Kamer van Koophandel (KvK) dat dalende omzetten en nieuws over faillissementen ondernemers er niet van weerhouden een eigen (web)winkel te beginnen. In de eerste drie kwartalen van dit jaar werden 9.990 winkelbedrijven bijgeschreven in het Handelsregister. Overigens noteerde de KvK over heel 2011 in totaal 12.782 nieuwe inschrijvingen van retailbedrijven.

Ondertussen gingen in de eerste drie kwartalen van dit jaar 585 ondernemingen failliet in de retail. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 512.