Supermarkten verwachten druk weekend

Supermarkten verwachten komend weekend topdrukte vanwege de kerstdagen. Over de laatste twee weken van het jaar wordt een recordomzet verwacht van 1,46 miljard euro. Dat meldde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maandag.

Het CBL verwacht dat veel mensen op zaterdag en zondag boodschappen doen, omdat kerst dit jaar op dinsdag en woensdag valt. “Dat geldt niet alleen voor de kerstmaaltijd, maar ook voor de normale weekendboodschappen”, stelt CBL-directeur René Roorda. De brancheorganisatie van supermarkten is ermee ‘ingenomen’ dat de meeste gemeenten een zondagsopening toestaan.

De twee feestdagenweken leveren supermarkten met 1,46 miljard euro naar verwachting een 4,6 procent hogere omzet op dan een jaar eerder. Dat is iets hoger dan de verwachting van bureau Gfk, die begin november een piek van 1,45 miljard euro voorspelde.

Hiermee zijn de laatste weken van het jaar ‘een belangrijke impuls aan de jaaromzet van de Nederlandse supermarkten’, aldus het CBL. Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de omzet van supermarkten tussen januari en oktober met 2,9 procent is gestegen, grotendeels op het conto van prijsstijgingen.