Consument wint aan kooplust

Nederlandse consumenten zijn sinds begin van dit jaar positiever gestemd over hun eigen financiële situatie. Dat blijkt uit een rapport van GfK. Het onderzoeksbureau becijfert dat het consumentenvertrouwen na een forse daling in december steeg van -51 naar -46.

De stijging wordt met name veroorzaakt door de positievere kijk van de consument op de komende twaalf maanden. Per saldo zijn volgens GfK de verwachtingen van de consument omtrent de economische- en de eigen financiële situatie gestegen. Ook vinden meer mensen het nu een gunstigere tijd om grote aankopen te doen. Daarmee lijkt de lucht voor vooral verkopers van grotere consumptiegoederen iets te klaren.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral mannen, jongeren en hoogopgeleiden positiever zijn. Daarentegen zien vrouwen en de groep veertigplussers de komende periode minder zonnig in. Het vertrouwen van consumenten met een lagere opleiding is vooral minder doordat zij minder tevreden over de maatregelen van het kabinet.