Consumenten shoppen steeds meer online

Consumenten doen steeds vaker aankopen online. Een derde overweegt andere opties dan de winkel voor een volgende aankoop.

Dat blijkt uit een nieuwe IBM studie onder wereldwijd 26.000 consumenten. Afhankelijk van hun behoeften op het moment van aankoop, combineren steeds meer consumenten een webshop met de traditionele winkel. De helft geeft aan om bij een volgende aankoop naar de winkel terug te keren, 80 procent heeft hun meest recente aankoop in een winkel gedaan.

IBM’s onderzoek toont aan dat de consument zich in een overgangsfase bevindt. De consument blijkt aan de ene kant behoefte te hebben aan de service en het klantcontact van de winkel, maar neigt ook steeds meer naar het gemak. Negen procent van de ondervraagden geeft aan in de toekomst zelfs alleen online nog aankopen te willen doen.