Winkels Utrecht mogen op zondag openen

Winkels in de binnenstad van Utrecht mogen vanaf volgende week elke zondag open zijn. Dat heeft de Utrechtse gemeenteraad na jaren van discussiëren besloten. Het is aan de winkeliers zelf of en hoe vaak zij gebruik maken van de mogelijkheid om op zondag te openen.

In de Domstad wordt al jarenlang gediscussieerd over eventuele koopzondagen. De dialoog dimde toen een meerderheid van de Utrechtse bevolking zich in 2005 uitsprak tegen een verruiming van de winkeltijden, maar laaide vorig jaar weer op door een burgerinitiatief vanuit de middenstand.

In gevolg daarvan werd vorig najaar een nieuw onderzoek gehouden, waaruit bleek dat 61 procent van de ondernemers in de Utrechtse binnenstad voor zondagsopening van winkels was. Daarentegen wilde 34 procent de zondagsrust behouden, waardoor bijvoorbeeld het CDA zich zeer heeft verzet tegen de verruiming van de openingstijden.

Ook de ChristenUnie betreurt het besluit. “Het is slecht voor de kleine winkeliers, voor de binnenstadbewoners, voor de zondagsrust en voor het milieu. Een onderbouwing van enig positief effect ontbreekt”, zo stelt de fractie tegenover het ANP.

VVD en D66 zijn echter opgetogen over de verruiming van de winkeltijden. “De wereld verandert, de economie verandert en de manier waarop mensen leven verandert. De overheid mag ondernemers niet beletten om op die veranderingen in te spelen”, stelde D66 vrijdag.