Daling non-food retail komt door aflossen schulden

De daling van de non-food retail is voor een groot deel te wijten aan de behoefte van de consument om schulden af te lossen. Dat schrijft ABN Amro in het rapport Sectorupdate Retail.

Afgelopen twee jaar is er 2,5 miljard euro aan schuld afgelost, 10% van het totale aantal. Het reëel beschikbaar inkomen sinds 2008 nam af met 2%. Deze twee oorzaken samen hebben directe gevolgen voor de bestedingen.

Het dalende aantal verkopen wordt versterkt door factoren als het enorm lage consumentenvertrouwen, hoge werkloosheid en de crisis op de huizenmarkt en in de bouw. De rol van webwinkels in het teruglopende aantal verkopen in de fysieke retail is niet zo groot. Het totale aandeel van de online non-food retail is slechts 5,6% van de totale markt.