MWC: Visa en MasterCard lanceren appbetalingen

Alle toekomstige Samsungtelefoons worden voorzien van een betaalapp van creditkaartmaatschappij Visa. De aanstaande Galaxy S4 krijgt de primeur. Ook MasterCard komt met zogenoemde appbetalingen.

Visa’s PayWave app is de digitale portemonnee van de kaartleverancier. Betalen kan door een mobiele telefoon (voorzien van een NFC-chip) bij een daarvoor geschikte kassa te houden. Naast Samsung maken ook HTC en BlackBerry mobieltjes met HTC. Ook daar kan de PayWave-app gebruikt worden. De samenwerking met Samsung moet voor een versnelling van de markt zorgen. ABI Research voorspelt twee miljard apparaten met NFC in 2017.

Op de vraag of ook Apple zich bij het programma zal aansluiten moest Bill Gadja, hoofd mobiele producten voor Visa, het antwoord schuldig blijven. “Apple houdt zijn plannen liever geheim.”

Rivaal MasterCard introduceerde gisteren in Barcelona MasterPass, een digitale dienst die het voor consumenten mogelijk maakt om zonder betaalpassen in winkels te betalen. MasterPass is de doorontwikkeling van PayPass Wallet Services, dat in de lente van 2012 werd geïntroduceerd bij selecte groep winkeliers en banken. De dienst kan worden ingebouwd in bestaande apps, zodat van daaruit aankopen worden gedaan. Dat zou ook kunnen met apps van winkels zelf. De klant hoeft dan niet langs de kassa, maar rekent ter plekke af.

De dienst wordt eind maart uitgerold in Australië en Canada, en in de lente ook in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In de loop van dit jaar volgen Nederland, België, Brazilië, China, Frankrijk, Italië, Singapore, Spanje en Zweden. International Card Services (ICS) zal als eerste issuer in Nederland de online MasterPass wallet aanbieden aan haar MasterCard-kaarthouders.

Voor betalingen in de winkel ondersteunt MasterPass onder meer het gebruik van NFC (Near Field Communication), QR-codes, tags, mobiele apparaten op verkooppunten of traditionele betaalpassen. Consumenten kunnen hun kaartinformatie, adresboeken en andere gegevens opslaan in een veilige cloud. Daarnaast kan extra informatie worden verstrekt, zoals rekeningoverzichten en real time notificaties.