‘Top Macintosh verdient geen bonus’

Door de afboekingen over 2012 zijn bonussen voor de top van Macintosh Retail niet te verdedigen. Dat zegt Frederik van Beuningen van grootaandeelhouder Teslin in De Financiële Telegraaf. Het bestuur moet de afboekingen van 135 miljoen euro eerst terugverdienen, stelt hij. “Het besturen van een beursgenoteerde onderneming is geen speeltuin.”

Er is vorig jaar een afboeking van 39 miljoen euro gedaan als voorziening voor toekomstige verliezen en een afschrijving op de activa, terwijl de boekwaarden van Scapino en Brantano gezamenlijk voor 96 miljoen euro werden afgewaardeerd. Macintosh betaalde voor de twee winkelketens in 2006 en 2007 nog driehonderd miljoen euro, maar is nu als bedrijf nog geen tweehonderd miljoen euro waard.

Omdat het totale vermogen van Macintosh daarmee naar beneden gaat, zijn bonussen eenvoudiger op te strijken, waarschuwt Van Beuningen. Het bestuursloon is namelijk deels afhankelijk van het bedrijfsresultaat en het rendement op het totale vermogen. Daarmee kan vijftig procent van het salaris bemachtigd worden.

Het moederbedrijf van Invito, Dolcis, Manfield en Kwantum maakte vorige week melding van een slechte start van het jaar. Het koude weer in maart en begin april waren deels verantwoordelijk voor een omzetdaling van veertien procent over de eerste zestien weken van 2013, meldde ceo Frank De Moor. Ook voor het eerste half jaar verwacht hij daarbij een beduidend lager bedrijfsresultaat dan in 2012.