Leveranciers moeten Free Record Shop lucht geven

Leveranciers moeten op krediet gaan leveren om Free Record Shop van de ondergang te redden. “De komende week wordt cruciaal”, zegt topman Paul Dumas van overnamekandidaat ProCures. Leveranciers moeten dan laten weten of zij akkoord gaan met een betalingstermijn van zestig dagen.

Doordat de kredietverzekering is komen te vervallen, moet geleverde muziek, films en games direct worden betaald. De elektronicaketen heeft daar echter geen geld voor, zegt Dumas. Als leveranciers niet instemmen met de nieuwe plannen lijkt een faillissement onafwendbaar.

Leveranciers hebben zelf echter ook zelf belang bij deze maatregel, stelt de ceo van de investeringsmaatschappij. Bij een faillissement van Free Record Shop valt namelijk een belangrijke afzetmarkt van vooral films en muziek weg. “En je komt niet snel terug op het oude niveau”, zegt Dumas.

ProCures maakte eind april al bekend dat verhuurders van winkelpanden hun huurprijs moesten verlagen, om de winkelketen van de ondergang te redden. Een woordvoerder van de mogelijk nieuwe eigenaar sprak toen ook over ‘gespreide en uitgestelde terugbetaling van schulden’. Free Record Shop, met 207 filialen in de Benelux, moet zo binnen twee jaar weer winstgevend worden.

De investeerder kocht een jaar geleden ook de noodlijdende boekhandelketens Selexyz en De Slegte.