ProCures wil doorstart Free Record Shop

Investeringsmaatschappij ProCures hoopt binnen een maand een doorstart te maken met de Nederlandse tak van Free Record Shop. “Onze bedoeling is alle winkels in stand te houden, met al het personeel”, zegt een woordvoerder van ProCures in het Algemeen Dagblad. Als huurders andere plannen hebben met het pand, kunnen winkels wel verdwijnen.

De investeerder, die eerder dit jaar Selexyz en De Slegte van de ondergang redde, wil snel om de tafel met de curator. De elektronicaketen moet vervolgens binnen twee jaar uit de rode cijfers zijn. ProCures wil dat met een ander businessmodel bewerkstelligen, zegt de woordvoerder. “Zeker is dat we veel oog zullen hebben voor online activiteiten.”

De webshop is echter de reden dat de keten failliet is, stelt Martijn Hoogeveen, voormalig hoogleraar e-commerce. Zo was de webshop die tien jaar geleden was gestart ‘een ramp’, omdat muziek en films helemaal digitaliseerden. “Om te overleven hadden ze een iTunes-achtige winkel moeten bouwen. Maar die keuze hebben ze niet gemaakt en daarom zijn ze nu failliet”, zegt Hoogeveen.

De omzet uit dat kanaal is wel licht stijgende, zegt directeur Hubert de Koning van ECI, de exploitant van de webshops. De online verkoop gaat daarnaast gewoon door, stelt hij. “De curator zal denk ik snel concluderen dat het baat heeft dat wij doorgaan met verzenden”, zegt hij tegenover Twinklemagazine.nl.