Nederland doet goedkoop boodschappen

Voedingsmiddelen zijn in Nederland zo’n vier procent goedkoper dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Alleen de prijs van sigaretten ligt in Nederland net iets boven het gemiddelde.

De prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken zijn in Nederland de laagste van Noordwest-Europa. Polen is het goedkoopste land, hier liggen de prijzen bijna veertig procent onder het Europees gemiddelde. In Denemarken – het duurste land – liggen de prijzen ruim veertig procent erboven.

Het prijsverschil van sigaretten en alcoholische dranken loopt in Europa erg uiteen. Dit komt voornamelijk door de accijnzen. In Ierland zijn sigaretten twee keer zo duur als in de rest van de Europese Unie, terwijl de prijs in Hongarije 48 procent onder het gemiddelde ligt. Alcohol is het duurst in Finland en het goedkoopst in Bulgarije.